Gökyüzü, ilk çağlardan bu zamana kadar insanoğlunun dikkatini çekmiş ve bu dikkat çekmesiyle birlikte araştırmalara konu olmuş neticesinde 1960 ‘lı yıllarda Ay’a gidilmiş, 2020 ler de ise Mars’a gidilmeye çalışılmaktadır.
Eski çağlarda Babil ve Sümerlilerden beri incelenen gökyüzü.kayıt ve araştırmalar sonucu günümüzde Klasik Astroloji ve türevleriyle ilgili birtakım bilgileri aktarmışlardır. Kalde sıralamasına göre gezegenler dünya’dan uzaklıklarına göre en dıştan yakın mesafeye doğru sırasıyla: Satürn, Jüpiter, Mars, Güneş, Venüs, Merkür ve Ay olarak adlandırılır.. Satürn’de başlar, Ay’la son bulur.
Tüm gezegenlerin üzerinde sabit yıldızlar küresi olarak adlandırılan sekizinci gök küresi yer alır. Sekizinci gök küresi ise kendi başına hareket etme yetisine sahip olmayandır. Ancak hareket ettirilendir. Ve bu gökyüzü dokuzuncu gök küresi olan Primium Mobile , tarafından hareket ettirilmektedir. Morinus’un paylaştığı gibi eski dünya merkezli bakış açısına göre evren, bir dizi eş merkezli kristalimizi küreden meydana gelmektedir.
Her bir gezegen, birbirine bağlıdır.En dıştaki gezegen bazı güçlerin faaliyetleri aracılığıyla hareket edip hareketini daha içteki gezegene aktarır. Bu nedende birincil hareketçi olarak adlandırılır ve diğer gezegenleri de hareket ettirir. İç ve dış gezegenler diye adlandırdığımız gezegenler, Yörük gelirinin Güneş’e mesafesine göre iki gruba ayrılır.
Güneş’ten uzaklaşmaya başladığımızda önce Merkür, Venüs, Dünya, Ay Sistemi ve Mars gelir. Bu dar iç gezegendir. Bağırsağı sonra asteroidlerle dolu bir boşluk vardır. Sonrasında dış gezegenler gelir: Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüto. İç gezegenlerin Zodyak’taki turları daha kısadır. Dış gezegenlerin turları ise çok uzundur.
İç ve dış gezegenlerin boyutları, kimyasal nitelikleri farklı olsa da; genelde iç gezegenler, dış gezegenlere göre daha büyüktür. Ancak istisnai bir durum Plüton’dur. Çünkü bu gezegen daha hafif gaz ve sıvı maddelerden oluşur. Yani iç gezegenler daha element olarak daha yoğun iken dış gezegenlerde hafif gaz ve sıvıdan oluşur.
Kişisel gezegenler hızlı hareket ederler. Bu bağlamda bireysel karakterimizin gelişiminde önemli bir rol oynarlar. Örneğin Güneş bireyin egosunu ve bireyin karakterini gelişimini, Ay duygusal ihtiyaçlarını bilinçaltının nasıl işlediğini gösterirken; Merkür zekasını ve iletişim becerisini, Venüs sevgi dilini ve nasıl ilişki kurduğunu anlatır.
Mars ise , bu kişinin hayatla nasıl mücadele ettiğini, nasıl harekete geçtiğini, eylemlerini gösterir.
Ağır hareket eden dış gezegenlerse sosyal dünya ve kolektifle alakalıdır. Jüpiter, inaç ve ahlaki değerlerini, Satürn toplumsal kuralları ve düzeni kişinin haritasında sosyal çevresini ve toplumsal alışkanlıklarını da nasıl olduğunu gösterir. Uranüs, Neptün ve Plüton ise kişinin genel anlamda bütüne nasıl yaklaştığını ve onu nasıl deneyimlediğini ifade eder İçinde bulunduğu ev ve aldığı açılara akarak değerlendirme yapılır..
Her gezegenin bir döngüsü vardır. Örneğin Plüton bir turu yaklaşık yirmi sekiz gün sürer. Bir burçta iki buçuk gün kalır. Ve geri bir hareket yapmaz. İki saatte bir derece ilerler.
Merkür’ün her burçta kalış süresi değişkendir. Hızlı hareket ettiğinden kimi burçta on beş gün kalır. Geri hareketi ise yirmi yirmi dört gün sürer. Yılda üç ya da dört kez geri gider. Bir günde bir dereceden daha kısa sürede ilerler.
Venüs’ün bir turu iki yüz yirmi dört gün sürer. Her burçta yirmi beş gün kalır. Geri gidişatı kırk ya da kırk iki gün sürer. Ve bir günde bir derece ortalama yol kateder.
Güneş’in bir turu bir yıl sürer. Her burçta bir ay kalır. Geri hareketi yoktur. Bir dereceyi bir günde kateder.
Mars’ın bir turu yirmi iki ay sürer. Her burçta ortalama iki ay kalır. İki yılda bir seksen gün geri harekette seyreder. Ve ortalama iki gün içerisinde bir derece yol alır.
Jüpiter’in bir turu on iki yıl sürer. Her burçta bir yıl kalır. Geri hareketi dört ay sürer. Ve dört beş günde bir derece ilerler.
Satürn’ün bir turu, yirmi dokuz ya da otuz yıl sürer. Bir burçta iki buçuk yıl kalır. Geri gitme süresi yaklaşık beş ay ve yedi sekiz gün içerisinde bir derece ilerler.
Uranüs’ün bir turu seksen dört yıl sürer. ,ve bir burçta yedi yıl kalır ortalama olarak.
Neptün’ün bir turu yüz altmış sekiz yıl sürer. Ve bir burçta , dört yıl kalır.
Plüton’un bir turu iki yüz kırk sekiz yıl sürer. Bir burçta ,dört ya da yirmi dört yıl kalır.
Kaynak:Astronomide Temel Kavramlar